Om Lacrosse

Lacrosse, til tider forkortet til Lax, er et lagspill med ball som først ble spilt av kanadiske indianere allerede så tidlig som på 1200-tallet. Lacrosse spilles på en bane av omtrent samme størrelse som en fotballbane, med ti spillere på hvert lag. Spillerne er
utstyrt med køller med en stram nettlomme i enden (la crosse/crossen). Det offensive formålet med spillet er å score på motstanderens mål. Det defensive målet er å beskytte sitt mål og hindre motstanderen i å ha ballen. Stick checking, kroppskontakt og posisjon er hjelpemidler for det defensive spillet. Det er tre versjoner av lacrosse: menns lacrosse, kvinners lacrosse og boks-lacrosse.

Spillet og regler

Menns Lacrosse blir spilt med 10 spillere på hvert lag; en keeper, tre forsvarsspillere, tre midtbanespillere og tre angrepsspillere. Forsvarsspillerne kan ikke forlate forsvarssonen, midtbanespillerne er frie til å bevege seg over banen og angrepsspillerne kan ikke forlate motstanderens forsvarssone. Unntaket fra dette er hvis en midtbanespiller tar plassen til den forsvars- eller angrepsspilleren som forlater sin sone. Det moderne spillet ble utviklet i Canada av Dr. William George Beers i 1856. Spillet har utviklet siden den gang til å inkluderte beskyttelse og Lacrosse-staver laget av syntetisk materiale. Hver spiller bærer en lacrossekølle, som er en kort stav på 76–101 cm. Denne typen kølle er vanlig for midtspillere og angrepsspillere. Den korte staven gjør den lettere og raskere å score og sende pasninger med. Fire spillere per lag kan bære en lang stav som er 130–180 cm lang. Selve skaftet på køllene er oftest laget av aluminium, men kommer også i titanium, komposisjon, legering og scandium.

For damer er spillet noe annerledes. Det er to ekstra spillere på hvert lag, og nettlommen på crossen er ikke tillatt så dyp som for herrer. Dette gjør det enklere å slå ballen ut, siden reglene for fysisk kontakt er mye strengere grunnet den kvinnelige anatomi. På grunn av dette bruker jentene også mye mindre beskyttelsesutstyr.

Ferdigheter

  • Checking: Kunsten å fjerne ballen fra motstanderens stick
  • Cradling: En koordinerende bevegelse med armer og håndledd som holder ballen sikkert i kurven og klar til å bli spilt eller skutt mens det løpes.
  • Feeding: Spiller ballen til en medspiller, som er i posisjon til å skyte på mål.
  • Passing: Kunsten å spille ballen til en medspiller med sticken.
  • Scooping: Kunsten å plukke en løs ball opp med sticken.
  • Shooting: Kunsten å kaste ballen med sticken mot mål i et forsøk på å score.

 

Posisjoner

Angrep: 
Angriperens oppgave er å score mål. Angriperen beveger seg generelt bare i den offensive delen av banen. En god angriper mestrer sticken med begge hender og er kjapp slik at han hurtig kan bevege seg rundt målet. Hvert lag skal ha tre angripere på banen om gangen.

Midtbane: 
Midtbanens oppgave er å dekke hele banen både offensivt og defensivt. Midtbanespilleren kan vende hele spillet i en kamp, og skal ofte sørge for å få ballen ut av forsvaret for deretter at starte et angrep. En god midtbanespiller skal være god til både å kaste, ta i mot og plukke opp ballen. Hurtighet og overblikk er to nøkkelord for midtbanen. Hvert lag skal ha tre midtbanespillere om gangen.

Forsvar: 
Forsvarets oppgave er å forsvare målet. Forsvarsspilleren kan kun spille i den defensive delen av banen. En god forsvarer må reagere raskt. Aggressivitet og hurtighet er to nøkkelord for forsvarsspilleren for å være effektiv. Hvert lag skal ha tre forsvarsspillere på banen om gangen.

Keeper: 
Keeperens oppgave er å forsvare målet og forhindre det andre laget i å score. En god keeper skal være i stand til at lese spillet og dirigere sitt forsvar. En god keeper skal også ha god reaksjonsevne både med hender og øyne, samt være i stand til å takle hard. God reaksjonsevne og konsentrasjon er to nøkkel ord for keeperen. Hvert lag skal ha en keeper på banen om gangen.